O meni

Slika
Ja sam Emina Nuhić Ramić i prije četiri godine sam započela svoje upoznavanje sa ručnim vezom. Ručni vez ima dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini i gotovo da ne postoji nana ili majka koja ne zna vesti, između ostalih vještina koje su se učile od malena. Odrastala sam okružena ženama kojima je ručni rad blizak i glavna zanimacija u dugim zimskim noćima. Iako sam probala nekoliko tehnika ručnog rada najviše mi se dopao vez pa sam nakon nekog vremena odlučila svoje radove predstaviti na društvenim mrežama.

U dugoj tradiciji ručnog veza u Bosni i Hercegovini može se naći nekoliko različitih tehnika karakterističnih za određena područja, pa je tako poznat vez po broju, zmijanjski vez, narodni vez. Svi oni počivaju na specifičnim tipovima boda koji se mogu dalje koristiti u kreiranju modernih motiva, kako to radim ja.

Kao ekolog po struci nepopravljivo sam zaljubljena u bogatu floru Bosne i Hercegovine pa je fokus mog veza upravo na cvjetnim motivima koji vrlo često predstavljaju endemske i reliktne vrste naše domovine. Pored cvjetnih motiva vezla sam i objekte, natpise, životinje, mandale što će reći da vez nudi nesagledive mogućnosti uz malo volje i umijeća.
0 0